Az elektromos és elektronikus berendezések hulladéka értékes fémeket és olyan anyagokat tartalmaz, amelyek újrafelhasználhatók. Ezek újra felhasználásával csökkenthető a véges természeti erőforrások felhasználása. Az elektromos készülékek azonban gyakran tartalmaznak káros anyagokat is. Ezek veszélyeztetik az egészséget és a környezetet, ha nem szakszerűen ártalmatlanítják őket.

Átveszünk:

 • Gyártásközi elektromos- és elektronikai hulladékot
 • Új vagy még nem beépített alkatrészeket
 • Javításból, szervizelésből származó alkatrészeket 
 • Használt elektronikai hulladék alkatrészeket

Megjegyzés

2023. július 31. után használt komplett elektromos- és elektronikai berendezésekkel nem lehet Magyarországon szabadon kereskedni. Ezt az anyag típust csak a MOHU rendszerén belül lehet elszállítani. Mivel a Loacker még nem csatlakozott a MOHU rendszerhez, közvetlenül a MOHU-t kell megkeresni: www.mohu.hu

Wonfurti kábelfeldolgozónk ismertetése

Loacker Recycling Logo
Lärmschutzwand Papiersortieranlage Loacker Götzis
Mitarbeiter Mahmut und Idiris

AZ ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK ÚJRAFELDOLGOZÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA

Az elektronikus berendezéseket a megfelelő gyűjtőhelyeken történő leadásukat követően hét fő csoportra osztják/válogatják szét. Ezek a csoportok a következők: nagy elektromos készülékek, elektromos kisgépek, képernyős berendezések, hűtőberendezések. A szakszerű szortírozás első lépése fontos az újrahasznosítás folyamatában, mivel ez az ideális módja annak, hogy az újrahasznosításra való előkészítése során figyelembe vegyük a hasznosítási technológiák különböző követelményeit.

Minden leadott, használt elektronikus berendezést szét kell bontani fő összetevőkre. Ezután szétválasztják a hasznosítható és nem hasznosítható alkatrészekre és anyagfrakciókra. Így ezután újrahasznosíthatók (újrafeldolgozhatók vagy energetikai célokra felhasználhatók).

A használt elektronikus berendezés típusától függően az alkalmazott újrafeldolgozási eljárások eltérőek. Például a hűtőberendezések esetében először leszívják a hűtőközeg-olaj keverékeket, majd a burkolatot gépek segítségével összezúzzák. A bennük lévő gázokat is elszívják, majd biztonságosan ártalmatlanítják.

CÉGÜNK AZ ALÁBBI ELEKTRONIKAI HULLADÉKOKAT VESZI ÁT CÉGES PARTNEREITŐL

(LAKOSSÁGI ÁTVÉTEL NINCS)

 • Komplett számítógépek, illetve annak bontott részegységeit
 • Egyéb IT berendezések (laptop, fénymásoló, irodai berendezések)
 • Háztartási kis- és nagyberendezések (hűtőgép, tűzhely, bojler, mosógép)
 • Szórakoztató elektronika
 • Barkácsgépek
 • Képcsöves vagy síkképernyős képmegjelenítő berendezések
 • Kábelhulladék
 • Gyártásközi alkatrészek, selejt hulladékok
 • Vegyes, fémtartalmú, szerelt műanyagos, nyáklapos hulladék
 • Ipari, üzemi bontásból, selejtezésből származó eszközök, gépek, vezérlőszekrények, transzformátorházak, bontandó berendezések stb.

Szolgáltatásaink

 • Elektronikai hulladék elszállítása irodákból, irodaházakból, szervizekből, intézményekből
 • Amennyiben nem megoldott, igény esetén kézi rakodás biztosítása
 • Elektronikai hulladék egyedi vagy darálás útján történő dokumentált megsemmisítése, roncsolása
 • Sorszám-, szériaszámkövetés, megsemmisítési jegyzőkönyv kiállítása
 • Gyártási, selejtezett anyagok feldolgozása: kicsomagolás, kézi válogatás

Szolgáltatásaink

 • Elektronikai hulladék elszállítása irodákból, irodaházakból, szervizekből, intézményekből
 • Amennyiben nem megoldott, igény esetén kézi rakodás biztosítása
 • Elektronikai hulladék egyedi vagy darálás útján történő dokumentált megsemmisítése, roncsolása
 • Sorszám-, szériaszámkövetés, megsemmisítési jegyzőkönyv kiállítása
 • Gyártási, selejtezett anyagok feldolgozása: kicsomagolás, kézi válogatás

Kábel hulladék

A Loacker Hulladékhasznosító Kft. által átvett illetve az elektronikai hulladékok bontása során keletkezett kábelhulladékok a Loacker cégcsoporton belül kerülnek hasznosításra.

A németországi Wonfurtba, a cégcsoport saját kábelfeldolgozó üzemébe szállítjuk az átvett kábelhulladékot. Itt többlépcsős aprító, osztályozó eljárással alumínium, réz és műanyag granulátumot állítanak elő belőle. A keletkezett granulátumok másodnyersanyagként felhasználhatók a kohászatban és a műanyagiparban.

Elektronikus készülékek feldolgozása és hasznosítása

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladéka értékes fémeket és olyan anyagokat tartalmaz, amelyek újra felhasználhatóak. Ez kíméli a természeti erőforrásokat. Az elektromos készülékek azonban gyakran tartalmaznak káros anyagokat is. Ezek veszélyeztetik az egészséget és a környezetet, ha nem szakszerűen ártalmatlanítják őket.

Az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyors fejlődése miatt egyre növekszik azoknak a berendezéseknek és alkatrészeknek a mennyisége, melyekre tulajdonosaiknak már nincs szüksége.

Ha ezek az eszközök kukába kerülnek, majd a kommunális hulladékkal együtt deponálásra vagy égetésre, a környezetet erősen szennyezik, hiszen a bennük található veszélyes anyagok (ólom, kadmium, higany) a csapadékvíz hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak.

Azért, hogy az e-hulladékban lévő, az emberre és környezetére veszélyes komponensek ne kerülhessenek ki a természetbe, azokat az Európai Unió által meghatározott módon,  jogszabályi előírásoknak megfelelően kell előkezelni, ártalmatlanítani és hasznosítani.

Rengeteg, az ipar számára hasznos másodnyersanyag található az elektronikai hulladékokban, úgy mint vasfémek, rézkábelek, NYÁK lemezek. Ezekből a másodnyersanyagokból sokkal kisebb energia-ráfordítás révén lehet ismét értékes terméket nyerni, mintha ugyanezt ércek feldolgozásával tennénk.

Elektronikai hulladék előkezelése kézi és gépi módszerekkel

A kézi előkezelés költsége a munkaigényessége miatt nagy, azonban így teljes egészében eleget lehet tenni az előkezelésre vonatkozó szigorú előírásoknak.

Cégünknél a kézi előkezelést részben megváltozott munkaképességű dolgozókkal végezzük: bontóműhelyünkben négyfős csapat kézi szerszámok segítségével a későbbi hasznosításhoz szükséges részegységekre bontja az elektronikai hulladékot (fém, műanyag, Cu kábel, különböző NYÁK kategóriák), melyek így telepen belül már homogén, hasznosítható anyagként a különböző üzletágakhoz kerülnek (acél, színesfém, műanyag hulladék), valamint kategóriák szerint válogatva elektronikai hulladékként, a megfelelő feldolgozó üzemben hasznosulnak (kábeldaráló, NYÁK feldolgozó, villanymotor-feldolgozó). A kézi bontás költség- és időigényes munkafolyamat, így azok a hulladékok dolgozhatók fel hatékonyan ezzel a módszerrel, ahol a kijövő anyagmennyiség és minőség arányos a ráfordított munkaidővel (könnyen bontható és/vagy magasabb értékű anyagok).

 A gépi előkezelés ezzel szemben olyan berendezések, eszközök előkezelésénél hatékony, melyeknek a kézi bontása nem eredményes az anyagok összetettsége, esetleg alacsony haszonanyag-tartalma miatt, így azok feldolgozását az e célra alkalmas nagy teljesítményű daráló berendezésekkel (shredder) végzik. Fontos megjegyezni, hogy gépi előkezelésnél csak abban az esetben teljesülnek a szigorú előírások, ha az e-hulladék szakszerű kézi előkezelésben részesül mielőtt a gépekbe kerül, azaz a különböző veszélyes összetevőt tartalmazó részek eltávolításra kerülnek (elemek, akkumulátorok, festékpatronok, izzók, fénycsövek).

ADATAINK

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

Árlisták

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

© Copyright 2024 Loacker Hulladékhasznosító Kft., minden jog fenntartva