ÉPÍTÉSI és bontási törmelék

Az építési projektek – legyen szó új építésről, átalakításról vagy épületbontásról – sokféle hulladékot termelnek, például: fahulladék, fém, maradékhulladék és ásványi hulladékok. Az építési törmelék az épületek és az azokhoz tartozó burkolt felületek le-, ill. visszabontásából származó ásványi hulladékok összefoglaló neve.

Az ásványi frakciók átlagosan a bontás során keletkező hulladék mintegy 65%-át teszik ki. Az ásványi hulladék kifejezés olyan frakciókat foglal magában, mint a beton, a falazókő, a tetőcserép, a klinker, a habarcs, a vakolatok, a különböző téglák, az aszfalt, de azbeszttartalmú tetőfedő anyagok, a szigetelőanyagok és hasonlók is.

Átveszünk:

  • Építési / bontási törmeléket
Bauschutt Bauschutt, Ziegel
Bauschutt Baurestmassen

ÉPÍTÉSI törmelék ÁRTALMATLANÍTÁSA

Telephelyeinken az építési törmelék minden típusa leadható. Az építési törmeléket alapvetően a következő hasznosítható anyagkategóriákba soroljuk:

  • Tiszta kerámia tetőcserép
  • Tiszta agyag falazótégla
  • Magasépítési hulladék
  • Beton
  • Aszfalt
  • Építési törmelék – kevert granulátum – beton, terméskő és aszfalt keveréke
  • Vegyes minőségű, nem újrahasznosítható építési törmelék (lerakóba szállítandó építési hulladék)
  • Veszélyes anyagokkal szennyezett építési törmelékek (a környezetre és az egészségre veszélyes anyagtartalom)

AZ ÉPÍTÉSI TÖRMELÉK ÚJRAFELDOLGOZÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA

Az újrahasznosítható építési törmelék-frakciókhoz való feldolgozása alapvetően száraz vagy nedves eljárással történik. A száraz feldolgozás során az újrahasznosítandó anyagot a kívánt szemcseméretre zúzzák, ill. őrlik, majd légáramlásos osztályozással, gravimetrikus vagy más típusú szétválasztással elválasztják a fajtától idegen összetevőket. Az anyagot különböző osztályozóművekkel tovább osztályozzák a kívánt szemeloszlás elérése érdekében.

Az úgynevezett nedves feldolgozás során az idegen anyagokat, valamint a finom szemcse frakciót mosóberendezés segítségével távolítják el. A nedves feldolgozás előnye, hogy a finomszemcse-tartalom aránya lényegesen kisebb, mint a száraz feldolgozásnál.

Az így előállított újrahasznosítható frakciókból mintát vesznek, majd a megfelelő előírásoknak, ill. rendeleteknek megfelelően ellenőrzik azokat. Ha megfelel az előírásoknak, akkor az adott építési törmelék, a szakszerű újrafelhasználásnak köszönhetően már nem minősül hulladéknak. Az újrahasznosított anyag különböző elsődleges, építési anyagok helyettesítésére használható. Ez csökkenti a természetes erőforrások felhasználását, és redukálja az előállítás során fellépő káros anyag kibocsátást.

HOZZÁJÁRULÁS A KÖRNYEZETHEZ

A fenntarthatóság szempontjából az építési hulladék feldolgozása jelentősen hozzájárulhat – egyrészt a természetes ásványi erőforrások, például a homok és a kavics megóvása, másrészt ugyanez vonatkozik a hulladéklerakók mennyiségére is, mivel az újrafelhasználásnak köszönhetően kevesebb anyag kerül a szeméttelepeinkre.

Mivel a feldolgozás egy részét a származási helyen végzik, hatalmas mennyiségű CO2-kibocsátás is elkerülhető.

LERAKÁSRA KERÜLŐ ÉPÍTÉSI HULLADÉK

A nem hasznosítható frakciót vagy veszélyes összetevőt tartalmazó inert hulladék egyetlen lehetséges kezelési módja a hulladéklerakóban történő lerakás (ártalmatlanítás). Ezen anyagokat nem lehet tovább feldolgozni, ezért a hulladéklerakó az ilyen építési anyagok végső rendeltetési helye.

A lerakásra kerülő építési hulladékok esetében különbséget kell tenni veszélyes és nem veszélyes hulladékok között. Az építési hulladékok megfelelő kezelése (szétválasztása), a hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelő hasznosítása kevesebb elődleges nyersanyag felhasználást eredményez és alacsonyabb káros anyag kibocsátással állítható elő.

A kötelezően hulladéklerakó helyre szállítandó építési hulladékok telephelyeinken adhatók le.

ADATAINK

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

Árlisták

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

© Copyright 2024 Loacker Hulladékhasznosító Kft., minden jog fenntartva