ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ ANYAGOK JÖVŐJE

FENNTARTHATÓSÁG A LOACKER CSOPORTNÁL

A KLÍMAVÉDELEM JÖVŐJE

A Loacker csoport az európai újrahasznosítási ipar vezető szereplője. Fő kompetenciánk, az értékes anyagok újrahasznosítása révén jelentősen hozzájárulunk az éghajlat- és környezetvédelemhez.

A természeti erőforrások megőrzése és az újrahasznosított anyagokból történő energiatermelés a CO2-kibocsátás csökkentésének és a pozitív éghajlati hatások elérésének két leghatékonyabb módja. Ennek során a teljes értéklánc mentén történő optimalizálásra összpontosítunk. Ily módon elérjük anyagaink hatékony körforgását, és teljes mértékben kihasználjuk az üvegházhatású gázok megtakarításának lehetőségét. A legmodernebb létesítményekkel ezt az optimalizálást még tovább fokozzuk.

Mert büszkék vagyunk arra a felelősségteljes feladatra, hogy korlátozzuk a természeti erőforrások fogyasztását.

Loacker Recycling Logo Wiese

THOMAS LOACKER

Head of Marketing & Sales, Member of the Board of Management

„Fő kompetenciánk, az értékes anyagok újrahasznosítása révén nap mint nap hozzájárulunk a környezet védelméhez és megőrzéséhez. A Loacker Csoportnál nagy hangsúlyt fektetünk az anyagok újrahasznosítására. Ily módon értékes hulladék kerül vissza az anyagkörforgásba, hogy megóvjuk a legfontosabb erőforrásunkat – a jövő erőforrását.”

A Loacker Csoportnál a legnagyobb hangsúlyt az anyagok újrahasznosítására fektetjük. A vorarlbergi székhelyen például 2022-ben a keletkezett anyagok 79%-át újrahasznosították. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosítható anyagokat összegyűjtik, szétválogatják és feldolgozzák másodlagos nyersanyagként való felhasználás céljából. A saját modern létesítményeink használata és ennek következtében a rövid szállítási útvonalak már ebben a folyamatban is biztosítják, hogy a CO2-kibocsátás minimálisra csökkenjen. A szakszerű újrahasznosítás és a gondos válogatás döntő fontosságú a magas anyagminőség és a további újrahasznosíthatóság szempontjából, ezért munkatársainkat és feldolgozó létesítményeinket mindig naprakészen, technikailag magas színvonalon tartjuk.

Ezzel eleget teszünk azon elvárásunknak, hogy minél több újrahasznosítható anyagnak adjunk második életet azáltal, hogy visszavezetjük őket az anyagkörforgásba.

Ennek eredményeként a Vorarlbergből 2022-ben visszakerült anyagok az újrahasznosítási körbe, és ezeknek a másodlagos nyersanyagoknak a Loacker Recycling utáni termelési folyamatokban való felhasználása összesen 6300 GWh energiafogyasztást takarít meg az elsődleges nyersanyagok felhasználásához képest.

Aluminium Kupfer
Leichtschrott Bodenaushub

éves tapasztalat az újrahasznosításban

Anyagvisszanyerés

Halmozott energiafelhasználás megtakarítása az anyag-újrahasznosítás révén

A kerekített adatok, a Vorarlbergre (AT) vonatkozó értékek 2022-től érvényesek

BIOGÁZ, VORARLBERG, AUSZTRIA

A jövőnek környezetbarát energiára van szüksége. A Loacker Recycling már most is aktívan hozzájárul az újrahasznosítási ciklusokból származó környezetbarát energia előállításához.

Az ausztriai Vorarlbergben található központunkban a háztartások és az önkormányzatok számára egy fontos erőforrás-energiakört zárunk be azáltal, hogy az összegyűjtött biohulladék energiatartalmát CO₂ semleges biogáz formájában hasznosítjuk.

„Újrahasznosító vállalatként a fenntarthatóság kiemelt fontosságú számunkra. Ezért keressük folyamatosan a módját annak, hogy aktívan hozzájáruljunk a környezetvédelemhez. Az egyik ilyen lehetőség a saját biogázüzemünkből történő energiatermelés. A biohulladék energiaforrásként való felhasználásával csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel a biogáz előállítása CO₂-semleges.”

Richard Gutensohn

Anyagáramlás-menedzser Bio, építőipar és hulladéklerakók

ENERGIA ÉS HŐ LUSTENAU

A lustenaui biohulladék-fermentáló üzemünk így évente 30 gigawattóra energiatartalmú biogázt termel. A biogázból nyert energiát megújuló forrásokból származó villamos energia és hő előállítására használjuk, és egy részét a közüzemi gázhálózatba tápláljuk.

A megtermelt hővel fedezzük belső fűtési igényeinket, és a helyi fűtési hálózaton keresztül ellátjuk Hard városában lévő ügyfeleinket. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1000 háztartást lehet ellátni villamos energiával és 2100 háztartást hővel biogáz segítségével.

BIOGÁZ – A KÖRNYEZET VÉDELME ÉRDEKÉBEN

A biohulladék-fermentációs üzemből származó alternatív energiánk 100%-ban megújuló, CO₂ semleges, és ezért valóban fenntartható és környezetbarát. A Loacker Recycling így Vorarlberg egyik legnagyobb megújuló energiatermelője, és jelentősen hozzájárul a tartomány által megcélzott energiaautonómia megvalósításához.

Hogyan készül a biogázunk?

A növényi és állati eredetű szerves hulladékok, azaz a zöld növények, az élelmiszerek, például a zöldségek és a hús, valamint a cukor és a zsírok szilárd vagy folyékony formában lebomlanak (depolimerizálódnak). A lebomlás során keletkező biogáz feldolgozásra kerül, majd tisztaságában és energiatartalmában megfelel a hagyományos földgáznak, és energiatermelésre is felhasználható.

 

Hogyan működik a biogázüzem?

A biogázüzemben a mikrobiális bomlás egy úgynevezett fermentorban (nagy tartályban, ellenőrzött körülmények között) zajlik. Ebben az eljárásban a feldolgozott (a szennyeződések, például csomagolóanyagok, üveg, fém stb. már eltávolítva) és a cseppfolyósított biogén hulladékot baktériumkultúrák bontják le és bontják el az ellenőrzött folyamat során. E folyamat során úgynevezett biogáz keletkezik, amely közvetlenül felhasználható, vagy földgáz minőségűre feldolgozható, majd a földgáz helyettesítésére használható. 

A hulladék fenntartható energiává alakítása

A biohulladékot egy biogázüzemben biogázzá alakítják, és energiatermelésre használják. Ez azt jelenti, hogy a biogáz helyettesíti a fosszilis energiaforrásokat – ezért a biogázüzemeket is a megújuló energiák közé sorolják.

 

 

Biogáz, mint CO₂-semleges alternativa

A biogáz elégetése CO₂ semleges, mivel a biomassza (növények stb.) életciklusuk során pontosan annyi szén-dioxidot kötöttek meg, amennyi a hőátalakítás során ismét felszabadul. Ez azt jelenti, hogy a biogáz nem okoz további CO₂ kibocsátást. Ha a biogén hulladékot komposztálásnak vetnénk alá, ugyanannyi CO₂ szabadulna fel, csak kissé késleltetve.

 

 

 

FENNTARTHATÓ ÁRUSZÁLLÍTÁS

Elektroautos laden Elektroauto laden
Elektro-Autos laden

Az elektromos járművek ésszerű alternatíva

Mi a Loacker csoportban folyamatosan dolgozunk szállítási rendszereink optimalizálásán. Mert felismertük az ökológiai potenciált saját magunk és áruink mozgatásának módjában, és arra törekszünk, hogy azt teljes mértékben kihasználjuk.

A cél elérése érdekében az egész Loacker Csoport számára elengedhetetlen a fenntartható közlekedési útvonalak használata és fejlesztése.

Götzis-i központunk ártalmatlanítási tanácsadói a terepen az elektromos autókra támaszkodnak. Évente akár 50 000 kilométert is megtesznek, ezért az elektromos autók ökológiailag ésszerű alternatívát jelentenek a hagyományos autókkal szemben. A CO2e is megtakarítható, és a környezet is megkönnyebbül.

Környezetbarát szállítás és CO2-csökkentés

Az ausztriai Vorarlbergben található központunkban a vasfémhulladék, a színesfémek és az újrahasznosítható anyagok egy részét vasúton szállítjuk a jobb kihasználtság miatt. Csoportunk több telephelye is hatékonyan tudja kihasználni ezt a szállítási módot a vasúthálózathoz való közvetlen csatlakozás révén. Így csak Vorarlbergben 2022-ben mintegy 930 tonna CO2-egyenértéket tudtunk megtakarítani a dízelüzemű járművek használatához képest. A németországi és magyarországi kikötőink a tengeri szállításhoz is hozzáférést biztosítanak számunkra.

Azonban nemcsak az optimalizálás, hanem a szállítás elkerülése is hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

A Loacker csoporton belül saját hulladékkezelő létesítményeket használunk, így nincs szükség a legközelebbi alternatívához való szállításra. Vorarlbergi székhelyünkön például évente mintegy 3.500 tonna CO2e-t takarítunk meg.

Fenntarthatóság a helyi közlekedésben

A helyi közlekedésben is dolgozunk fenntartható közlekedési megoldásokon. A gázüzemű teherautók növekvő használatával a vállalatcsoporton belül védjük a környezetet és CO2-t takarítunk meg. Az első gázüzemű teherautókat már üzembe helyezték a götzisi központban, valamint a Lindau-i Fischer Recycling és a donauwörthi (Bajorország) Loacker Recycling vállalatoknál. Az új teherautók a Scania Euro-6-d osztályú gázüzemű teherautói, ami jelenleg a legszigorúbb kipufogógáz-kibocsátási szabvány. A gázüzemű teherautók vezetési viselkedésük, teljesítményük és megbízhatóságuk tekintetében semmivel sem maradnak el a hagyományos dízelüzemű teherautóktól, és megbízható kikapcsolási asszisztenssel vannak felszerelve.

A tehergépkocsi gyártója szerint ez a motortípus akár 90%-os CO2-megtakarítási potenciállal rendelkezik a dízelüzemanyaghoz képest.

A felhasznált gáz más szennyezőanyagokat, például a nitrogén-oxidokat vagy a részecskéket is jelentősen csökkenti. A kén-dioxid és a koromrészecskék szinte teljesen elkerülhetők. A dízelmotorokhoz képest további előnye a lényegesen csendesebb működés, amely akár 50%-os zajcsökkentést is eredményezhet. A gázszállító teherautók tehát értékes hozzájárulást jelentenek a Loacker Recycling környezetvédelméhez és fenntartható gazdálkodásához.

Évente az e-autóval

CO2 megtakarítás a vasúti szállítás révén

CO2 megtakarítás saját erőművek révén

A kerekített adatok, a Vorarlbergre (AT) vonatkozó értékek 2022-től érvényesek

FENNTARTHATÓ TERMÉKEK, LÄNDLE ERDE

A Ländle Erde az ausztriai Vorarlbergben található székhelyünkön került kifejlesztésre, és a fenntartható termelés és a regionális hozzáadott értéket képviseli. Ezért minden nyersanyagot “Ländle” területéről szerzünk be. Legyen szó hobbikertészről vagy profi kertészről, a talajok és talajkeverékek választékával igyekszünk helyi minőségi termékeket kínálni a legkülönbözőbb igények kielégítésére. A minőség és az eredet iránti igény már a folyamat első lépéseinél érezhető.

Aki a Loacker Recyclinghez hasonlóan az újrahasznosítható anyagok körforgása és ezáltal a jövő iránt elkötelezett, az elkerülhetetlenül foglalkozik a megújuló energiák témájával is. Számunkra az alternatív forrásokból történő energiatermelés zárja be a logikai kört a mindenféle újrahasznosítható anyagok megújíthatósága körül. A Loacker Recycling már kilenc fotovoltaikus erőművet üzemeltet, amelyek éves hozama mintegy 5 gigawattóra.

inden Ländle-talajt az ausztriai Lustenau településen található talajgyárunkban állítunk elő és keverünk össze. Ennek alapja a kiváló minőségű komposzt, amelyhez kizárólag a régióból származó zöldhulladékot használunk fel. Más természetes összetevőkkel együtt a Ländle Erde termékcsalád különböző termékeinek előállításához használjuk. A helyi nyersanyagok felhasználása a talajunkban a rövid szállítási útvonalak révén jobb környezeti egyensúlyt biztosít, és a hozzáadott értéket is a régióban tartja. Ez a munkamódszer lezárja a tápanyagciklust, és fenntartható végterméket hoz létre. Ezt az alapgondolatot szeretnénk kifejezni “Egy darab Vorarlberg” szlogenünkkel.

Együttműködésben a természettel

Szaktudásunkkal a természetet segítjük az összetétel kialakításában, hogy az igényeinknek legmegfelelőbb talajt kapjuk. Ha a Ländle Erde-t választja, akkor a következőket választja:

 • Regionális hozzáadott érték
 • Kevesebb CO₂ a rövid szállítási útvonalak miatt
 • Rugalmas szállítási lehetőségek és mennyiségek
 • …és még sok más előnye is van!
LKW entlädt Minicontainer mit Rindenmulch

Minden Ländle-talajt és talajkeveréket szigorúan a komposztrendelet és az ÖNORM S 2210: Komposzttalajok és komposzt szubsztrátumok (2019-es kiadás) szerint állítunk elő. Ez a szabvány a kert- és tájépítésben használt komposzttalajok fejlesztésére, előállítására, címkézésére, leírására és alkalmazására vonatkozik. Kizárólag A+ minőségi osztályú zöldhulladék komposztot állítunk elő és használunk fel, amely a biogazdálkodásban is engedélyezett.

 • Minőségi komposzt A+
 • Tájépítészeti talaj
 • Kavicsos gyep keverék
 • Fakéreg mulcs
 • Extenzív és intenzív Tetőtalajok
 • Rekultivációs szubsztrátum
 • Felső talajrèteg szűrő
 • Kerti, gyep és magaságyás talaj

Aki a Loacker Recyclinghez hasonlóan az újrahasznosítható anyagok körforgása és ezáltal a jövő iránt elkötelezett, az elkerülhetetlenül foglalkozik a megújuló energiák témájával is. Számunkra az alternatív forrásokból történő energiatermelés zárja be a logikai kört a mindenféle újrahasznosítható anyagok megújíthatósága körül. A Loacker Recycling már kilenc fotovoltaikus erőművet üzemeltet, amelyek éves hozama mintegy 5 gigawattóra.

A Loacker csoport fotovoltaikus erőműveket üzemeltet a következő országokban

 • Ausztria
 • Svájc
 • Németország
 • Olaszország
 • Szlovákia
Eggenberger Recycling, Photovoltaik

SZINTÉN ÉRDEKES

Tudatos szemléletformálás

Tudatos szemléletformálás

  Cégünk jelmondata: Alapanyag a jövőnek. És a jövőt a gyerekek képviselik.A szemléletformálásban mi is szeretnénk kivenni a részünket, és a tavaszi időszakban iskolás csoportokat fogadunk, hogy a...

bővebben
Kiskorpád sokat tesz a zöld jövőért

Kiskorpád sokat tesz a zöld jövőért

A kiskorpádi falunapnak a Loacker is aktív szereplője volt: a cég szakemberei telephelybejárással és szakmai előadással várták az érdeklődőket. A Loacker Kiskorpádon 2006 óta van jelen, ezzel számos...

bővebben

ADATAINK

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

Árlisták

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

© Copyright 2024 Loacker Hulladékhasznosító Kft., minden jog fenntartva