PAPÍR ÉS KARTON

A több mint hat évszázadra visszatekintő papír-újrahasznosítás az elmúlt években jelentős növekedésnek indult, és további bővülése várható. A gazdasági indokok mellett az újrahasznosítás igénye részben abból a közérdekű okból is felmerül, hogy a szemétlerakatokat elárasztó papírmennyiség csökkenthető legyen

Átveszünk:

  • Gyártásból származó papír hulladékot (pl. szélvágat hulladék)
  • Leselejtezett  nyomdai papírhulladékot

Megjegyzés

2023.július 31 után, csomagolási, irodai és reklámhordozó papír hulladékkal nem lehet Magyarországon szabadon kereskedni. Ezt az anyag típust csak a MOHU rendszerén belül lehet elszállítani. Mivel a Loacker még nem csatlakozott a MOHU rendszerhez, közvetlenül a MOHU-t kell megkeresni: www.mohu.hu

Händische Papiersortierung
Redwave Papiersortieranlage

A PAPÍR ÉS A KARTON HELYES ÁRTALMATLANÍTÁSA

A cellulóz – a papírgyártás természetes alapanyaga – képes hidrogénkötéseket létrehozni, vizes oldatban történő szárítással. Ez a papír újrahasznosításának nyitja, mivel a visszanyert cellulóz rostok a papírgyárak pépesítő eljárása során elszakadnak. A pép megtisztításához és kezeléséhez kifinomult berendezésekre és különböző vegyi anyagokra van szükség, melyek segítségével a végtermék képes megfelelni még a legszigorúbb higiéniai és tisztasági előírásoknak is.

Azonban az újra- és újra-pépesítés során a rostok minősége egyre inkább romlik, még végül – elméletileg – a rostszerkezet teljesen összeomlik. Így a szilárdság és egyéb tulajdonságok fenntartásának érdekében elsődleges rostokat adnak a péphez, és az újrafeldolgozás során eltávolítják a roncsolt rostokat.

Az újrahasznosított papír egyetlen egységes nyersanyagnak tűnik, bár a gyakorlatban számos meglehetősen eltérő fajtájú papírból és kartonból állítják elő. A papír-újrahasznosítási ipar számtalan különböző forrásból szerzi be alapanyagát; a begyűjtött papírt szétválogatják, fajtánként csoportosítják, és a kezelés, szállítás majd az újrapépesítés megkönnyítése érdekében, bizonyos mértékig feldolgozzák. Ezeknek a funkcióknak az elvégzéséhez igen sokféle modern eszköz és berendezés szükséges, és az iparág önmagában igen fontos másodlagos szolgáltatást nyújt. Az újrahasznosítható papírt létrehozóknak – a nyomdáktól a háztartásokig – fizetniük kellene a papírhulladék elszállításáért, ha a hulladék-feldolgozó iparág nem szállítaná, és nem dolgozná fel azt. Minél több másodlagos anyagot használ fel a papír- és kartonipar, annál kevésbé költséges problémákkal kell a helyi hatóságoknak szembenézni a hulladék elszállításakor.

ADATAINK

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

Árlisták

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

© Copyright 2024 Loacker Hulladékhasznosító Kft., minden jog fenntartva