GUMIABRONCSOK ÉS GUMIHULLADÉK

 

A használat következtében a gumiabroncsok teljesítménye idővel csökken. A futófelület kopásával a gumi profilmélysége is alacsonyabb lesz. Ez jelentősen megnövelheti a féktávolságot és csökkentheti az autó tapadását, 1,6 milliméter profilmélység elérése után nem szabad tovább használni a gumiabroncsot, le kell adni a begyűjtőknél vagy újrahasznosítását végzőknél. Ezek az abroncsok veszélyes hulladéknak minősülnek, így nem dobhatjuk ki a kommunális hulladékkal együtt. Nem szabadulhatunk meg tőlük a lomtalanítás alkalmával és szigorúan tilos elégetni vagy a természetben hagyni őket.

Megjegyzés

2023.július 31 után, gumiabroncs hulladékkal nem lehet Magyarországon szabadon kereskedni Ezt az anyag típust csak a MOHU rendszerén belül lehet elszállítani. Mivel a Loacker még nem csatlakozott a MOHU rendszerhez, közvetlenül a MOHU-t kell megkeresni: www.mohu.hu

Altreifen mit Felgen und ohne Altreifen
Bagger mit Gummiabfällen Altreifen

A HASZNÁLT GUMIABRONCSOK ÉS A GUMIHULLADÉK ÚJRAFELDOLGOZÁSA ÉS HASZNOSÍTÁSA

Minél jobban fajta szerint szétválogatva kapjuk a gumihulladékot, annál jobban újrahasznosíthatóak ezek a hulladékok. A vegyes gumihulladékot előválogatjuk, majd minőségtől és összetételtől függően bocsátjuk a következő feldolgozási lépések rendelkezésére. Az erősen szennyezett gumihulladékot megtisztítjuk, hogy alkalmas legyen az újrahasznosítási folyamatokhoz.

Saját feldolgozóüzemünk képes a használt gumit felaprítani, majd a következő munkalépésben meg is őröli azt. Szorosan együttműködünk olyan feldolgozókkal, akik kiváló minőségű gumigranulátumot állítanak elő, és azt olyan termékek széles választékának gyártására használják fel, mint a sportszőnyegek, szigetelőpaplanok, rakománybiztosító/csúszásgátló alátétek, zajvédő falak vagy a műfüves sportpályák töltőanyaga.

Az anyagukban nem újrahasznosítható használt gumiabroncsokat, ill. gumihulladékokat kiváló minőségű hőtermeléshez történő újrahasznosításra kerülnek.

GUMIABRONCSOK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA – HATÉKONY CIKLUS

Használt gumiabroncs-alkatrészek újrahasznosítása és újrahasznosítása

  • Gumi: Anyag-újrahasznosítás A termikus újrahasznosítás előtt számos eljárás ad második életet az újrahasznosítható anyagnak.
  • Fémek: beolvasztják és új termékekhez adják hozzá.
  • Textíliák: Típusuktól függően elégetésre kerülnek. Az úgynevezett termikus újrahasznosítás során a gumiabroncsokat maradványok nélkül égetik el, és nagy mennyiségű hőt és energiát szolgáltatnak.

Nyersanyagot és energiát takarítanak meg, mivel a használt gumiabroncsot szakszerűen feldolgozzák értékes másodlagos nyersanyaggá.

HOZZÁJÁRULÁS A KÖRNYEZETVÉDELEMHEZ

A használt gumiabroncsok újrafeldolgozása az egyik legkörnyezetbarátabb és legátláthatóbb eljárás az újrahasznosításban. Az égetéssel szemben számos előnye van a másodlagos nyersanyaggá történő feldolgozásnak.

Például az anyagban található kén a gumiban marad, és nem kerül a légkörbe. Ez megakadályozza a kén savas eső formájában történő csökkenését, majd a talajok túlsavasodását. Az újrahasznosított gumipor használata természetes gumi helyett a gumiültetvények számára történő földkiirtás csökkenéséhez vezet, és így pozitív hatással van az esőerdők állományára. Ez a CO₂-szennyezés csökkenését eredményezi, mivel az esőerdők sokkal több CO₂-t nyelnek el, mint a gumiültetvények.

A feldolgozás során nyert gumigranulátumot másodlagos nyersanyagként sokféleképpen használják fel, pl. töltőgranulátumként a műfüves gyepben, aszfaltként az útépítésben, gumiszőnyegként vagy szigetelésként és ütéshangszigetelésként.

ADATAINK

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

Árlisták

Kérdése van, vagy tanácsra van szüksége a projektjéhez?

© Copyright 2024 Loacker Hulladékhasznosító Kft., minden jog fenntartva